dimecres, 16 de desembre del 2015

Àngel Guimerà




1. Qui era Àngel Guimerà? Cerca informació sobre l'època en què va viure, la seva vida i obres.


Àngel Guimerà i Jorge o Àngel Guimerà i Jorge (Santa Cruz de Tenerife 6 de maig de 1845 - Barcelona, ​​18 de juliol de 1924) va ser un escriptor, poeta i dramaturg espanyol.
La seva extensa obra, notable per unir a una aparença romàntica els elements principals del realisme, el va fer un dels màxims exponents de la Renaixença o «ressorgiment» de les lletres catalanes a finals del segle XIX.
Guimerà, canari de naixement, era fill de pare, català, Agustín Guimerà Fonts, i de mare canària, Margarita Jorge Castellà. Va néixer a Santa Cruz de Tenerife, en la que llavors es deia carrer Canals, i que actualment porta el seu propi nom. Va ser batejat el 10 de maig de 1845 a la Parròquia Matriu de la Concepció. El 1854 es va traslladar a viure a Catalunya, acompanyat de la seva mare i el seu germà Juliol, residint a Barcelona, ​​durant 4 mesos, fins que els seus pares es van casar el 3 d'agost de 1854 i es van traslladar a viure al Vendrell. Va ser al col·legi de Sant Antoni dels pares escolapis de Barcelona, ​​on va rebre una formació clàssica i en castellà. Viuria a partir de llavors entre la ciutat comtal i la petita població tarragonina del Vendrell, en la qual solia refugiar-se en els seus temps lliures. El seu amic vendrellenc Jaume Ramon i Vidales va ser qui el va introduir en la llengua catalana.


2. Quina de les seves obres va ser convertida en un musical?

 La pecadora.

Solstici d'hivern


   Cerca informació sobre el SOLSTICI D'HIVERN,en fas un esquema i penja imatges representatives al teu blog.L'any es divideix en quatre estacions: primavera, estiu, tardor i hivern. Cada estació comença amb un equinocci o un solstici.
Els equinoccis són aquells dies de l'any en què el dia i la nit tenen la mateixa durada. Això passa aproximadament el 23 de setembre i el 20 de març.
Els solsticis són aquells dies de l'any en què la diferència entre la durada del dia i de la nit és màxima. Això passa aproximadament el 21 de juny i el 21 de setembre.
Un dels efectes que produeix la inclinació de l'eix de rotació de la Terra és que les estacions no coincideixen als dos hemisferis. Així, per exemple, ens trobem que quan a l'hemisferi nord és estiu, a l'hemisferi sud és hivern.

dimarts, 15 de desembre del 2015

El Naturalismo


  1. Busca información sobre el Naturalismo, haz un resumen con la información encontrada.





El naturalismo es un estilo artístico, sobre todo literario, emparentado con el realismo, basado en reproducir la realidad con una objetividad documental en todos sus aspectos,tanto en los más sublimes como los más vulgares





  2. Busca información sobre la Regenta de Clarín. Explica la época en qué se escribió, su autor y el
  contenido de la obra.

 
 

dimecres, 9 de desembre del 2015

La Renaixença     

La Renaixença


   1. Fes un resum de l'explicació sobre la Renaixença que tens a conituació. Llavors en fas també un esquema i en penges imatges representatives.
La Renaixença va ser un moviment cultural que es produí a la primera meitat del segle XIX al Principat. La renaixença, moviment eminentment literari, s’inscriu en el Romanticisme, corrent cultural i artística imperant a l’Europa post-napoleònica fins a mitjans del segle XIX.
El Romanticisme exaltava valors i ideals tals com la llibertat, la justícia, el gust estètic pels passat medieval (i em menor grau, barroc), l’amor i la recerca de la felicitat. Cal incloure en aquest moviment cultural artistes (músics, poetes, pensadors…) tals com Edgar Allan Poe,  Lord Byron, Victor Hugo, Zorrilla o Bécquer.
A Catalunya aquest moviment cultural i artístic (no pas polític) va tindre una rellevància enorme, ja que fou l’espurna que va engegar la Renaixença catalana.
Renaixensa.jpg
Capçalera del diari "la Renaixença", editat entre 1870 i 1905.
La Renaixença neix cap la dècada de 1830-1840, coincidint en una època convulsa a Europa, amb moviments nacionalistes que van modificar el mapa polític europeu. Els règims absolutistes van haver d’iniciar reformes aperturistes lliberals (casos del canceller Metternich a l’Imperi Austríac), noves nacions van aparèixer (casos de Bèlgica o Grècia a Europa, o la progressiva independència de les colònies americanes) i la burgesia i classes benestants van apostar per industrialitzar el territori català, que va modernitzar definitivament les seves estructures econòmiques i socials vers un nou règim econòmic.
En aquest context van aparèixer un seguit de pensadors, intel·lectuals ,  filantrops, músics, escriptors, dramaturgs… que apostaven per la recuperació de la llengua catalana com a llengua literària, alhora que s’interessaven en redescobrir el gloriós passat medieval català. En aquest sentit, és cabdal l’obra de poetes com Joaquim Rubió i Ors o Bonaventura Carles Aribau, autor del poema “Oda a la pàtria” (1833), que podríem senyalar com el començament de la Renaixença cultural catalana.
renaixença  aribau.jpg
Aribau, autor del poema "Oda a la pàtria".
La corrent artística va arribar també a la societat civil, que va respondre-hi amb la creació d’Ateneus, biblioteques, l’Acadèmia de les Bones Lletres o la reobertura de la Universitat de Barcelona, clausurada per Felip V al 1714. Durant aquest període es ben cert que hi hagué un esforç de pràcticament tota la societat civil per difondre l’escolarització universal, l’alfabetització o el interès per la història, la llengua i cultura catalanes.
Aquesta efervescència social i cultural cristal·litzà en la recuperació dels Jocs Florals, un concurs literari recuperat del passat medieval català, i que aviat esdevingué un dels pilars bàsics sobre els que es va articular la Renaixença.
Als Jocs Florals van participar-hi autors cabdals de la cultura catalana, com ara en Mossèn Verdaguer i el seu poema L’Atlàntida o Àngel Guimerà (autor d’obres teatrals tan importants com Terra Baixa Mar i cel).
Renaixença Guimerà.jpg
Àngel Guimerà, un dels màxims exponents de la Renaixença.
L’èxit social de la Renaixença és que va saber generar un sentiment popular de recuperació de la cultura catalana, no només entre les classes benestants, si no que aquesta realitat esdevingué interclassista. En aquest sentit, cal destacar la tasca de filantrops com Anselm Clavé i els seus cors corals, o la creació d’institucions com l’Ateneu Català Obrer, entitat dedicada a la universalització de l’educació i l’alfabetització, alhora que esdevingué un difusor del catalanisme popular.
Els anys de la Renaixença van ser anys convulsos i inestables en matèria política a l’estat espanyol (el regnat d’Isabel II, guerres carlines, “pronunciamientos” de militars com Narváez o O’Donnell…), cosa que va impossibilitar la creació d’una proposta política en clau catalana.
Amb l’arribada d’una nova tendència artística i cultural decimonònica com fou el Realisme, cap la dècada de 1870-80, podem considerar acabada l’etapa de la Renaixença cultural catalana. Malgrat que el gust estètic renaixentista havia conclòs, l’herència i l’empremta del moviment es va deixar sentir enormement en la nova fornada d’autors literaris catalans com ara Narcís Oller ( autor d’obres com La Bogeria La febre d’or), o de Milà i Fontanals, qui va estudiar l’origen del català i el va classificar com una llengua pròpia, dialecte del llatí (fins aleshores, molts lingüistes francesos havien catalogat al català com un dialecte del occità, una llengua extraordinàriament similar a la nostre).
En matèria política, la Renaixença va servir com una mena de trampolí o de plataforma per la generació d’un discurs propi, catalanista, interclassista i integrador, encapçalat per Valentí Almirall, qui al 1889 va publicar Lo Catalanisme, obra cabdal pel desenvolupament del catalanisme polític.
Renaixença Almirall.jpg
Valentí Almirall, pare del catalanisme polític.
Finalment l’any 1891 molts dels principals actors culturals de la Renaixença i altres prohoms destacats de la societat civil catalana es van reunir en un grup polític catalanista anomenat Unió Catalanista. Entre aquells membres fundadors cal destacar-hi personatges com ara l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner, l’advocat Enric Prat de la Riba o l’escriptor Àngel Guimerà. La principal tasca d’Unió Catalanista fou la redacció de les Bases de Manresa l’any 1892, una mena d’avantprojecte d’autonomia per Catalunya. Amb els anys l’empenta d’Unió Catalanista, el primer partit polític català modern, va perdre pistonada i els sectors conservadors s’escindiren en la Lliga Regionalista (1901) i els sectors més progressistes i independentistes van ser l’embrió d’Estat Català (1922), el partit fundat per Francesc Macià.
Renaixença Símbol.jpg
L'au fènix que reneix de les seves cendres, símbol de la Renaixença.
La Reneixença 
 
moviment cultural
 
Romanticisme
 
valors i ideals
 
 
 
 
 
 
 

dimarts, 1 de desembre del 2015

        COMENTARI DEL POEMA

 

                            1. Resumeix en una paraula el significat del poema.que vol un nin

                            2. Resumeix en una frase el significat del poema.que vol un nin que el istimi

                            3. Què és el que demana aquesta mare?que vol un nin que no sea feliç

                            4. Quin tipus d'amor d'escriu?

                            5. Què significa per a tu la teva mare? Sabries descriure el sentiment?

 

                         

                                                             AMOR DE MADRE

No necesito un hijo que me quiera,
ni que sea feliz, ni hermoso,
ni que triunfe y me sonría,
ni un hijo que me cuide,
me proteja, me tutele.
Necesito, simplemente,
un hijo que me sobreviva
y al que poder amar hasta el final.
Si me faltara,
¿qué haría yo con tanto amor
como me crece para él
cada mañana?

Ciències socials T5


1. Cerca informació sobre la industrialització  i la societat en l'Espanya del segle XIX. Penges al teu blog un text que parli sobre aquest tema i en fas un resum. La desaparición de los privilegios de los señores y de las categorías jurídicas dio lugar a que las diferencias de clase se manifestasen en el terreno económico. Es decir, las diferencias se establecían según la riqueza.

El Petit Príncep

Aquí teniu un fragment del llibre El petit príncep. Esper que vos agradi i vos faci meditar. Reflexionar sobre el que és realment important en aquesta vida i adonar-nos de si ho tenim oblidat. Després el podeu incorporar al vostre blog amb un comentari personal com a introducció. Aquest llibre no vos el podeu perdre! També cerca informació sobre el seu autor i sobre el llibre mateix.

El Petit Príncep i la Guineu.

“Hola, bon dia -digué la guineu.
- Qui ets? -digué el petit príncep-; ets força bonica.
- Sóc una guineu -digué la guineu.
- Vine a jugar amb mi -digué el petit príncep-: estic molt trist…
- No puc -digué la guineu-, no hi puc jugar, amb tu. No estic domesticada.
- Ah! Perdona -va fer el petit príncep.
Però després d’una reflexió, afegí:
- Què vol dir “domesticar”?
- És una cosa molt oblidada -digué la guineu-. Vol dir “crear lligams”.
- Crear lligams?
- Sí -digué la guineu-. Per ara tu només ets per a mi un noi semblant a d’altres cent mil nois. I jo no tinc necessitat de tu. I tu tampoc no tens necessitat de mi. Jo no sóc per a tu sinó una guineu semblant a cent mil d’altres. Però, si em domestiques, tindrem necessitat l’un de l’altre. Tu seràs per a mi únic al món. Jo seré per a tu única al món.
(…)
-La meva vida és monòtona. Jo caço les gallines, els homes em cacen a mi. Totes les gallines s’assemblen i tots els homes s’assemblen. Això em provoca tedi. Però si tu em domestiques, la meva vida serà assolellada. Coneixeré un soroll de passos que serà diferent de tots els altres. Els altres passos em fan tornar al cau. Els teus me’n faran sortir, com una música. I després, mira! veus, allà baix, els camps de blat? Jo no en menjo, de pa. El blat és inútil per a mi. Els camps de blat no em recorden a res. Què n’és de trist això. Però els teus cabells són color d’or. Serà meravellós quan m’hauràs domesticat. El blat, que és daurat, em farà recordar de tu. M’agradarà la remor del vent entre el blat…
La guineu va callar i es quedà mirant el petit príncep llarga estona:
- Si em vols fer el favor… domestica’m! -digué.
- Prou voldria -respongué el petit príncep-, però no tinc gaire temps. Tinc amics per descobrir i moltes coses per conèixer.
- Només es coneixen les coses que domestiquem -digué la guineu-. Els homes ja no tenen temps de conèixer res. Tot ho compren fet, a les tendes. Però com que de tendes d’amics no n’hi ha, els homes ja no tenen amics. Si vols un amic, domestica’m.
- Què s’ha de fer? -digué el petit príncep.
- S’ha de ser molt pacient. Primer t’asseuràs una mica de lluny de mi, sobre l’herba. Jo et miraré de cua d’ull i tu no diràs res. El llenguatge és font de malentesos. Però cada dia podràs seure una mica més a prop…
El petit príncep va tornar l’endemà.
- Hauria estat millor venir a la mateixa hora -digué la guineu-. Si véns, per exemple, a les quatre de la tarda, des de les tres començaré a ser feliç. Com més temps passi, més feliç em sentiré. A les quatre ja em posaré anguniosa i plena de neguit; descobriré què val la felicitat!! Però si véns a qualsevol hora, mai no sabré a quina hora guarnir-me el cor…
És així com el petit príncep domesticà la guineu. Quan fou hora de marxar:
- Tinc ganes de plorar!… -digué la guineu.
- Tu en tens la culpa -digué el petit príncep-; jo no et volia pas cap mal, però tu vas voler que et domestiqués…
- És clar que sí -digué la guineu.
- Però te tocarà plorar!
- I força -digué la guineu.
- Així no hi has guanyat res!
- Sí que hi he guanyat -digué la guineu-, per allò del blat.
(…)
- Adéu -digué.
- Adéu -digué la guineu-. Heus aquí el meu secret. És molt senzill: només hi veiem bé amb el cor. Tot el que és essencial és invisible als ulls.
- És el temps perdut amb alguna cosa el que la fa important. Els homes han oblidat aquesta veritat -digué la guineu-. Però tu no ho oblidis. Et fas responsable per sempre més del que tu has domesticat”.
Antoine de Saint-Exupéry. El Petit Príncep.


dilluns, 30 de novembre del 2015

s un tipo de violencia física o psicológica ejercida contra cualquier persona sobre la base de su sexo o género1 2 3 4 5 que impacta de manera negativa su identidad y bienestar social, físico o psicológico.25 de novembre, dia contra la violència de gènere


   Avui,25 de novembre, se celebra el dia contra la violència de gènere. Cerca informació sobre per què es va triar aquest dia i textos que parlin d'això, amb imatges. Per acabar, exposa la teva opinió personal sobre el tema.

divendres, 27 de novembre del 2015

Comentari de poema




EM FARÀS PERDRE...
Despertes el meu costat més rebel
i salvatge amb la teva manera de fer.

Em faràs perdre el sentit...
de l'orientació, l'equilibri
i la noció del temps.
Em faràs perdre l'oremus, l'alè
i l'enteniment.

Encendré el llum per veure-hi més clar,
no fos cas això fos un mal enlluernament...

Antònia Lladonet
1. Penja una imatge representativa del poema.
2. Tema del poema.
amor
3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
numero i versos
4. Cerca al diccionari les paraules en negreta del poema i escriu-ne el significat. Relaciona  el significat amb el contingut del poema: rebel,oremus ,alè, enteniment, enlluernament.
Que refusa l’obediència a una autoritat legítima. Una ciutat rebel. Un fill rebel. Tots els rebels foren condemnats a cadena perpètua.
  Veu que es deia en començar moltes oracions de la missa, del breviari, etc., en llatí, i significa preguem
 Veu que es deia en començar moltes oracions de la missa, del breviari, etc., en llatí, i significa preguem
ptitud, facultat, d’entendre.
Acció d’enlluernar; l’efecte. 
5. Fes un resum del significat del poema en general.
6. Opinió personal.

La literatura a l'Edat Moderna i la Renaixença (dossier t.1)






  1. Cerca informació  sobre la literatura durant l'Edat Moderna (s. XVI-VVIII). Penja una imatge representativa i n'exposes la teva opinió personal.




  2. Cerca informació sobre la Renaixença.

Repassam l'accentuació

1. Totes aquestes paraules porten accent a la vocal tònica. Poseu-l’hi.
cantarè                comite                 mossen               cafè                        apren
enten                   pure                       ale                         pages                    impres
irlandes               cinque                  nomes                 entes                    tambè
consome             congres               gairebe                farè                       interes
això                       resso                     boiros                  aficio                   ambdos
espos                   preso                    arros                     coto                      refos
exclos                   allo                        però                      sino                      curios
talos                      glorios                 repos                    difos                     inclos

2. Les paraules següents són totes agudes. Poseu l’accent a les que n’hagin de portar.
riuet                      colliu                     dema                    permis                 anirán
algun                    llumins                  Ramón                 porro                    avis
aixi                         crosto                   votacio                 aniréu                  Ferran
proces                 respon                    cigro                      campio                 espai

3. Aquestes són totes planes. Accentueu les que calgui.
corriem                deies                    teléfon                           debil                     reiem
escrivia                origens                parlavem                      orfe                       fessin
xerif                      llapis                     avisaven                       nuvol                    diguessiu
feieu                     cantaveu             fenomen                        sortieu                  cervol


4. En aquesta llista de paraules només les esdrúixoles porten accent. Poseu-l’hi.

Grecia                 espaiosa              patiria                   trajectoria                   mengessin
artilleria             polvora               Letonia                 policia                           camera
academia           esglesia               pertinent              ferestega                      origen
palauet                hostilitat             ciencia                  exigua                            dolcissima
5. Com hauríem d’escriure correctament aquestes paraules tenint en compte la posició de la síl·laba tònica? Poseu-hi els accents que calguin.
hoquei              olimpiades         dioptria                xassis                      elit
xandall              medul·la             viking                    reptil                     periode
atmosfera          interfon            pneumonia          termostat             tulipa
isobara               missil                  futbol                     textil                    omoplat
6. En aquestes frases hi falten tot d’accents diacrítics. Poseu-los-hi.

1. El meu net te un os de la ma mes llarg del que es normal.
2. Si ara em dius que si que vens a fer la volta al mon no se pas que et puc dir per no fer-la.
3. Te mes son des que dorm com un soc ara que sap que no deu res.
4. Ha molt el sucre per endolcir la mousse de mores que us vol oferir per postres.
5. Els bens de l’acusat son un pel mes reduïts del que creu el seu advocat.
7. Accentueu el text següent. Tingueu en compte que hi falten 30 accents.
Abans-d’ahir no se que va passar, pero nomes recordo que despres d’arribar a casa varem asseure’ns al sofa perque voliem veure que feien a la tele i ens varem adormir. I fins avui, que es dissabte, no ens hem despertat.
Jo em trobo be, no obstant el mal de cap de que em ressento. El Ramon, pero, encara te son i es passeja per la masia com una anima que cerca repos. Que hauriem de dir que ens ha succeït? Per que hem dormit aquest munt d’hores? Es potser perque en l’ultim apat que ferem haviem pres un cafe espes amb un gust estranyament curios?
8. I ara accentueu aquest altre en què en falten 27.
El cotxe es va aturar del tot al semafor que hi ha a la cantonada dels carrers Corsega i Sicilia. La Maria no sabia per que. I si no hi havia benzina al diposit? I si hi havia algun problema mecanic? Com que no sabia que fer, va trucar a la seva companyia d’assegurances amb l’estupida pretensio que li poguessin resoldre el problema. Despres de premer els numeros que indicava la targeta que li havien lliurat en contractar l’assegurança, va sonar una d’aquelles musiques que pretenen ser simpatiques, pero que poden fer perdre la paciencia a l’usuari mes sofert del mon. Finalment, li sembla sentir una veu amb un marcat accent frances, pero nomes li ho sembla, perque amb la cridoria i els claxons dels conductors dels vehicles no podia sentir res. Allo era un caos!

9. Accentueu ara els fragments d’aquests llibres.
No tenia la funcio sanitaria ni tampoc la d’administrar cures propiament dites, sino que mes aviat tenia una activitat hospitalaria, en el sentit mes estricte de la paraula. L’hospital, a recer del monestir, acollia i alimentava homes i dones pobres, rodamons, pelegrins, infants abandonats i altres persones malaltes i de vida miserable.
Els religiosos del monestir de Sant Pere se’n feien carrec i el gestionaven. El centre es mantenia en part gracies als donatius de molts dels finats que per guanyar-se mes de pressa el cel ho deixaven indicat aixi en els seus testaments.
Va ser un vespre, alla a l’hospital, mentre els monjos repartien el plat de pobres, quan una dona malalta i mig moribunda va estirar la maniga de l’habit de fra Basili per explicar-li el que havia vist.
El pont dels jueus, Martí Gironell
La primera cosa que Teresa Valldaura veie aixi que obri els ulls fou una tortora a l’ampit de la finestra. Mes petita que un colom, amb el plomatge de color de cafe amb llet i un collaret negre a mig coll. Quina desvergonyida. Una angoixa sobtada li estrenye el pit: el dia que Valldaura havia mort, una tortora havia parrupejat a la finestra. Sabe que era una tortora perque la Sofia digue: “Miri, mama, una tortora. Tan salvatges que son…” No se n’havia recordat mai mes. La tortora, abans d’emprendre el vol, rigue. La Teresa es frega els ulls, es posa una ma davant de la boca per ofegar un badall i a l’ultim es toca els genolls: de fusta. Quan estaria a punt d’emprendre el gran viatge, li agradaria cremar-ho tot: que tot el que havia estimat, mobles, arbres, casa, moris ences. Purificat. Fora records!
Mirall trencat, Mercè Rodoreda
Aquell any [1988], l’autor angloindi Salman Rushdie va publicar la seva quarta novel·la, Els versos satanics (la versio catalana va sortir l’any següent). El titol feia referencia a un suposat afegito fet pel profeta Muhàmmed a un capitol de l’Alcora, segons el qual era permissible venerar tres deesses preislamiques, trencant aixi el monoteisme pur del llibre sagrat. Aquesta referencia, lligada a un capitol que dona una versio gens ortodoxa de la vida del profeta, va ser suficient perque l’India, pais amb una important minoria musulmana, prohibis el llibre tan sols dues setmanes despres de la seva publicacio. Tot seguit, els musulmans britanics van demandar l’editorial londinenca, i deu països islamics mes van seguir l’exemple indi i el van prohibir.

Les verges





     1. Avui és el dia de les verges. Explica el per què d'aquesta celebració, penja un parell de cançons que es canten aquest dia i tot el que faci referència a n'aquesta festivitat.

La Revolució Industrial





         1. Cerca un text que parli sobre la Revolució Industrial i en fas un resum.
 es el proceso de transformación económica, social y tecnológica que se inició en la segunda mitad del siglo XVIII en el Reino Unido, que se extendió unas décadas después a gran parte de Europa occidental y Norteamérica, y que concluyó entre 1820 y 1840.

         2. Quines innovacions es varen produir en la Revolució Industrial?
 La existencia de controles fronterizos más intensos evitaron la propagación de enfermedades y disminuyó la propagación de epidemias como las ocurridas en tiempos anteriores.

         3. Explica tot el que sàpigues sobre la revolució dels transports i penja imatges.

La producció industrial estava creixent a una velocitat vertiginosa, però els antics mitjans de transport no eren capaços de traslladar els productes amb rapidesa a les zones de venda.
  • En l'època preindustrial les mercaderies més voluminoses i de més valor es transportaven per mar, a les bodegues de grans vaixells de vela.
  • Per terra s'utilitzaven diligències per a les persones i carros per a les mercaderies, però eren mitjans de transport lents i amb poca capacitat de càrrega.
En el segle XIX la situació va canviar amb l'aparició del vaixell de vapor i del ferrocarril.

Comentari poema






NO T'ACABIS MAI

Ets el dia que la meva nit requereix.

Vull entendre els teus silencis 
clarobscurs
els teus enigmes per resoldre que
em debiliten constantment, però també 
són el meu aliment. 

No t'acabis mai.
Em posaré de puntetes a veure 
si te trob enmig de l'horitzó.
Antònia Lladonet

1. Penja una imatge representativa del poema.

2. Tema del poema.el dia
3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
ritma consonant
4. Cerca al diccionari les paraules en negreta del poema i escriu-ne el significat. Relaciona el significat amb el contingut del poema: requereix, clarobscur, enigmes, horitzó.
Dita obscura i inexplicable. Va resoldre l’enigma que li havien proposat.
  
 Línia que limita la part de superfície terrestre visible des d’un punt. Va aparèixer una vela a l’horitzó.

5. Fes un resum del significat del poema en general.


6. Què vol dir l'expressió "també són el meu aliment?" Justifica la teva reposta.
7. Opinió personal.

La dièresi

 La dièresi. Exercicis

1.      Escriu la dièresi als mots que n’hagin de dur, segons les normes esmentades.
  1. adequi, unguent, ambiguitat, questió.
  2. diurn, traduies, produien, produit.
  3. estudii, canviin, renunciis, negociin
2.      Canvia el nombre dels mots següents: els que estan en plural, escriu-los en singular, i a la inversa.
  1. veïns .veines .........................; reduíem ....................................; genuí ........................................;
  2. que suïn.es................que suines..............; ell traduïa ...............................; paraigües ............................;
  3. agraeixo .....greixos........................; intuïssis ....................................; suïssos ................................;
  4. país ....................paissos...............; llengua ......................................; veia .....................................;
  5. produíeu .........produies.......................; construïssin ................................; tradueix ........................;
3.      Subratlla la vocal tònica i escriu les dièresis que calgui damunt les formes verbals següents.
  1. En Joan estudia força; tu cal que estudiis més.
  2. Canvia’t el cotxe i renuncia a la moto.
  3. Els prego que no copiin a l’examen; que no continuin fent-ho.
  4. Canviin l’oli del motor; envii’m la factura per correu.
  5. Convé que negociis amb el director el nou conveni. No menyspreis la teva habilitat negociadora.

4. Fixa’t que els verbs acabats en vocal més –ir, com ara traduir, conduir, duen dièresi a les formes no accentuades.
Accentua i escriu les dièresis on calgui:
    1. traduia. Traduies, traduiem, traduieu, traduien.
    2. conduim, conduiu, conduis, conduissis, conduissim, conduissiu, conduissin.
  
               5. Fent servir els sufixos –ment, -dor, -tat, -dal forma paraules a partir dels mots següents:
(1)   lluir, pair; (2) homogeni, simultani; (3) innocui, helicoide.
1.      .............................................; ...............................................;
2.      .............................................; ...............................................;
3.      .............................................; ...............................................;
6. Escriu les dièresis que calgui a les frases següents:
  1. Aquell polític es va suicidar.
  2. La ingenuitat del personatge és extraordinària.
  3. Aquesta figura té una forma tirant a romboidal.
  4. Aquell home va aconseguir molt renom a partir d’aquella heroicitat.ç

7. D’acord amb cada punt de les excepcions a la dièresi, fes els exercicis següents.
    1. Escriu les formes corresponents dels verb agrair.
......................................, .........................................,  .................................., ................................; 

                 2. Escriu un derivat en “-isme” i un altre en “-ista” del mot ateu.
........................................., ......................................; 

3. Forma dos derivats amb els prefixos co-, re- ajuntant-los al mot incidència i un altre derivat amb el prefix –contra ajuntant-lo al mot indicació.
...................................., ..................................................,  .............................................
4.      Escriu l’accent corresponent als mots següents, tenint en compte que no tenen diftong.
Marius, harmonium, medium.


8. Escriu la dièresi on calgui.
    1. Suissa: un estat format per petits paisos.
    2. Són unes habitacions contigues a les dels veins.
    3. S’estan produint moltes revoltes en aquell país.
    4. T’agrairia que reduissis la velocitat.
    5. L’egoisme de cadascú no va permetre arribar a una coincidència de criteris.
9. Escriu l’accent i la dièresi als mots de les frases següents que n’hagin de dur.

      1. En Marius traduia de l’ucraines al catala.
      2. La Lluisa toca l’harmonium molt bé.
      3. En Lluis fa un programa diurn a la radio, produit per la BBA.
      4. Agraint-li la seva invitacio, els saludem cordialment.
      5. No ho hem entes tot, pero n’hem deduit el sentit.
      6. Tenia la intuicio que era la llet homogeneitzada el que li produia cremor d’estomac.
      7. L’empresari arruinat se suicida el mes passat.
      8. Diuen que encara han reduit mes el pressupost d’enguany.
      9. La festa no fou tan lluida com s’esperava.
      10. Creia que els astres influien sobre el desti dels homes.
      11. Estan construint una residencia per a ancians.
      12. Coia la verdura amb aigua mineral.
      13. No duia el carnet de conduir i, per aixo, el guardia el volia arrestar.
      14. Avui han detingut diverses persones que feien contraban de cocaina.
      15. Han ordenat que evacuin tota la cruilla afectada.